Cena americkej ropy WTI mierne vzrástla, Brent zlacnela

25.10.2013 Celý región

Singapur 25. októbra (TASR) - Cena americkej ropy dnes dopoludnia mierne vzrástla. Podporili ju pozitívne správy z Číny a protipohyb po nedávnom oslabení. Rast jej ceny však obmedzujú vysoké ropné rezervy v USA. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 9.58 SELČ predával po 97,21 USD (70,42 eura). To je o 10 centov viac ako vo štvrtok (24. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt vo štvrtok posilnil o 25 centov a uzavrel na 97,11 USD za barel. Bol to prvý nárast jeho ceny v tomto týždni. Decembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 23 centov na 106,76 USD/barel.

Negatívnym faktorom, ktorý stláča ceny čierneho zlata, sú vysoké zásoby ropy v USA. Stredajšia (23. 10.) správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že ropné rezervy v uplynulom týždni vyskočili o 5,2 milióna barelov, čo môže signalizovať slabý dopyt alebo nadmernú produkciu. V týždni predtým zásoby vzrástli o 4 milióny barelov.

Cenu ropy vo štvrtok podporila predovšetkým správa, že aktivita čínskeho výrobného sektora v októbri rástla najrýchlejšie za sedem mesiacov, čo signalizuje pokračujúce oživovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky.
 

Vyberte región